Seværdigheder i Aabenraa og omegn Sønderjylland

Oplev nogle af de mange seværdigheder Aabenraa og omegn har at byde på i Sønderjylland.

Vandmøller

Området omkring Aabenraa er kendetegnet ved sine mange vandmøller.
Rundemølle ligger naturskønt i bunden af en dal ved Genner bugt og Kalvø vig. På skrænten lige ved hulvejen der snor sig ned mod vandmøllen, er der en fantastisk udsigt ud over vigen og bugten ud mod Barsø.
Stenbjerg vandmølle “æ knapp” med en flot restaureret udflugtsrestaurant i Schweizerstil ligger i en naturskøn kløft ned mod Aabenraa fjord.
Farversmølle ligger i kanten af Sønderskoven, kun ganske kort fra Fjordlyst, med mølledam og idyllisk natur.
Nymølle ligger smukt på en bakkeskråning i den vestlige del af byen ved Søst skov. Nymølle er en 2 etagers mølle som kan føres helt tilbage til 1600 tallet.
Mod øst ligger Krusmølle og Felsbækmølle. De to møller lå så tæt at der gennem årene var langvarige stridigheder om mølleretten. På Krusmølle er der i dag lysstøberi og brugskunst.
Vandmølleturen kan passende slutte på Brundlund Slot som ligger midt i byen ved Slotsmølleåen. Her er der kunstmuseum, Café og en idyllisk slotshave.

Hærvejen

Hærvejen, eller oksevejen som den også kaldes, blev fra middelalderen og frem brugt som hovedvej til resten af Europa. Vejen blev brugt både til kvægdrev og transport af handelsvarer og krigshære. Langs hærvejen er der en række seværdigheder, som f.eks. Hærulfstenen en runesten fra ca. år 900 e.kr nord for Rødekro eller Immervad bro, Povlsbro og Geilåbro som er velbevarede udført i kampesten. Oplev hærvejen til fods eller på cykel.

Havnen

Aabenraa er en gammel søfartsby, med stolte traditioner og en bemærkelsesværdig historie, der blandt andet fortæller om Aabenraabådenes sejlads på kinakysten. Oplev på Aabenraa museum den helt specielle udstilling om emnet.
Havnen og søfart er stadig en betydningsfuld aktivitet for byen, der ud over industrihavnen også har en af Sønderjyllands største lystbådhavn.

Brundlund Slot – Museum

Brundlund Slot er placeret i centrum af Aabenraa og benyttes i dag som kunstmuseum. Rundt om slottet er en voldgrav, så adgangen til slottet er via en bro.
Slottet har en fin slotshave, med nogle statuer og andre udstillinger. Haven benyttes som park af byens borgere og ligger lige ved slotsmølleåen, hvor mange kigger ned forbi i sommeren til de mange ænder som opholder sig i åen og ved møllen.

Læs mere om udstillingerne og slottets historie ved klikke på linket: http://brundlund-slot.dk/